Treceți la conținutul principal

Copilul dificil - Dincolo de aparente si etichete

Copilul dificil - Dincolo de aparente si etichete



In practica clinica curenta intalnim relativ frecvent situatia evaluarii unui copil pentru tulburari de comportament ce sunt descrise de parinte astfel: “Este un copil dificil!” sau “Nu ma mai inteleg cu el, nu mai asculta de nimeni”. Sunt folosite o multitudine de formulari pentru ca parintele sa descrie situatia stresanta prin care trece la un moment dat, descriind copilul ca fiind: dificil, obraznic, neascultator rau, agresiv, cu probleme etc.
Convingerile parintilor cu privire la comportamentul copilului pot deveni adevarate obstacole si rezistente in procesul de schimbare al pacientului. Acesta este motivul pentru care intreg sistemul familial trebuie cel putin intersectat in timpul interventiilor terapeutice.

Una dintre principalele cauze ale noncompliantei la copii, identificata in mod repetat in studii si cercetari, se refera la metodele slabe, ineficiente, inconsecvente si nondiscriminative de management al copilului, la care recurg parintii, deseori combinate cu metode de disciplinare deosebit de dure, dar inconsecvente.
Caracteristicile temperamentale si cognitive ale parintilor sunt un alt factor care poate accentua comportamentul dificil al copilului. In cazul parintilor imaturi, care nu au experienta, care sunt impulsivi, deprimati, care isi resping copilul sau care au un temperament negativ, probabilitatea ca si copiii lor sa aiba un nivel ridicat de agresivitate sau care manifesta comportamente de sfidare este mai mare.
Un alt factor se refera la evenimentele din cadrul familiei, atat cele interne cat si cele externe ei si care pot crea sau contribui la cresterea riscurilor pentru aparitia comportamentelor sfidatoare si agresive ale copilului.

Comportamentul problematic al copilului poate fi tratat cu inteligenta atunci cand este inteles ca fiind directionat catre unul sau mai multe din aceste scopuri: 

Scopul nr. 1 ~ ATENTIA 
Copilul este galagios, nelinistit, se da mare, primeste atentie nemeritata, vorbeste tare, face mici rautati, face pe clovnul, este excesiv de activ. 

Scopul nr. 2 ~ PUTEREA 
Copilul este agresiv, sfideaza autoritatea, refuza sa-si faca treaba, minte, nu se supune, foloseste forta, incearca sa faca pe seful, isi arata pe fata nemultumirea, plange atunci cand lucrurile nu se intampla asa cum doreste el. 

Scopul nr. 3 ~ RAZBUNAREA 
Copilul este violent, brutal, cinic. Este violent fizic sau verbal, ranindu-si fratii, colegii de scoala sau pe adulti. 

Scopul nr. 4 ~ INADECVAREA 
Copilul nu face nimic, nu incearca nimic; daca incearca ceva, renunta repede. Se autoizoleaza de ceilalti, este supus, si in mod tipic nu este recunoscut ca avand probleme de disciplina.
Deseori, se observa ca multe dintre familiile care sunt indrumate spre interventie pentru comportamentul sfidator al copiilor lor, prezinta multe dintre aceste caracteristici predispozante: copii temperamentali, impulsivi, activi si neatenti, care sunt crescuti de parinti temperamentali, impulsivi, in familii in care membrii sai experientiaza un nivel mai ridicat de distres conjugal, financiar, provocat si de o sanatate precara, distres personal si in care managementul copilului este caracterizat de inconsecventa, de comportament parental dur, coercitiv, deseori asociat cu o slaba monitorizare a activitatii copilului.

Daniela Sima
Psihoterapeut
www.akhmedical.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul asistentului medical în organizație

Rolul pe care asistentul îl deține în organizația din care face parte  are influență asupra apariției stresului, unde putem analiza în mod simultan atât rolul la serviciu, cât și rolul în comunicare și conflict. De obicei rolurile duble apar atunci când asistentul nu are o idee sau informație clară despre ce se așteaptă de la el, ce trebuie să facă cu exactitate și care îi sunt responsabilitățile la locul de muncă.  În asemenea situații, asistentii sunt de obicei nemulțumiți de munca lor și au constant sentimente de nesiguranță și disconfort. Rolul conflictual la locul de muncă apare în situațiile în care asistentul trebuie să desfășoare mai multe sarcini inconsistente, care i-au fost impuse, și prin urmare le efectuează fără chef, deoarece nu ar fi trebuit să le efectueze din start și nici nu vrea să le desfășoare, iar prin urmare se simte incompetent. 

Asistentul medical pilonul sistemului de sanatate.

Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre   se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor   dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar   care sunt asistentii medicali.   In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei   patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti. Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca...

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.