Treceți la conținutul principal

Asistentul medical pilonul sistemului de sanatate.


Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre  se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor  dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar  care sunt asistentii medicali.  In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei  patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti.

Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca nu cumva mai intra in colimator o infirmiera sau o femeie de serviciu.

In concluzie guvernantii si factorii de decizie din minister ar trebui sa elaboreze o strategie nationala cu privire la rolul asistentului medical in sistemul national de sanatate , rol ce va trebui sa suplineasca anumite atributii ale medicului ,sa umple golurile din sistem , pentru ca in cazul urgentelor medicale ,un asistent este ceva mai util decat un voluntar , chiar daca voluntarii sunt o parte esentiala a sistemului .

 Asistentul medical trebuie sa aiba dreptul sa isi deschida cabinet medical si sa acorde ingrijiri paleative , sa aiba dreptul sa intervina in cazul urgentelor fara a trai cu frica ca va fi tras la raspundere , sa poata activa ca si entitate medicala de sine statatoare in comunele si satele tarii pe unde nu a mai trecut picior de medic de zeci de ani. In curand tehnologia 5G va facilita accesul la servicii de telemedicina si pentru cazuri grave va trebui sa existe posibilitatea de a cere o opinie oricarui medic aflat in cadrul unei retele déjà create cu ajutorul legislativ al factorilor de decizie. De asemenea asistentii medicali ,care vor dori sa se alinieze unui astfel de program vor trebui sa fie extrem de bine pregatiti si vor trebui sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant de lunga durata de minim 4 ani , iar practica sa fie efectuata in consecinta cu viitoarea lor pregatire.



Comentarii

  1. Felicitari pentru cat de logic ati gandit !Multumim pentru ca v-ati gandit la noi asistentii medicali!Asteptam legislatie !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...vă rog!!! Nu aşteptați legislație! Veniți cu propuneri, urmariți transparența decizională , scrieți puncte de vedere! Inca exista speranta ca se mai poate face ceva!

      Ștergere
  2. Am tot respectul fata de asistentii medicali. Stiu cat sunt de importanti in COMPLETAREA actului medical, dar prin multe afirmatii pe care le faceti, gen " medicul nu reprezinta decat o mica parte a actului de ingrijire" nu faceti decat sa subestimati rolul medicului si sa supraevaluati rolul asistentului. Pana sa fac medicina, am facut Pitar Mos. Din 30 colegi doar 3 am mai dat la facultate. De ce? Pentru ca restului i-a fost frica sa-si asume decizia. Preferau sa execute ce li se spunea. Diferenta intre un medic si un asistent, oriunde in lume, este faptul ca medicul are instruirea de a lua decizia iar asistentul de a face ce spune medicul. Raspunderea este ierarhizata astfel si ordinea nu poate fi schimbata. Daca schimbam aceasta ordine in medicina este f grav. Ea trebuie extinsa in orice alt domeniu: muncitorul sa decida in locul inginerului sau proiectantului, stewartul in locul pilotului, militarul in locul generalului. Si astfel nu mai este nevoie de facultati, rezidentiate sau supraspecializari. A existat o vreme cand un cizmar a condus o tara. Sper sa nu ne mai intoarcem niciodata acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu dumneavoastră. Dar să nu uităm că medicii fără asistenți nu reușesc să ducă la bun sfârșit un act medical, indiferent de specialitate.

      Ștergere
  3. Stimate domn Dr.Cătălin, țin sa va aduc la cunoștința ca de nenumărate ori am fost nevoită sa-mi asum responsabilitatea,sa iau decizia și sa acționez in locul medicului de garda, acesta fiind foarte slab pregăt, și credeți-ma ca nu sunt singura asistenta care am acționat in acest fel, deci despre ce vorbim???... Este foarte grav domnule doctor acest lucru, de câțiva ani din păcate ies niște generații de medici, care nu au nici o treaba cu medicina, mergându-se pe nepotisme de la admiterea d.lor in facultate și pana la angajarea acestora!!! Va felicit și ma bucura in același timp faptul ca, dvs. nu va aflați printr-e acest gen de colegi!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Misiune Viziune Obiective

"Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni." Iuliu Hațieganu Povestea  PROFESSIONAL KLINIC  a început din dorința de a oferi o alternativă profesionistă a sistemului medical din România și pentru ca pacienții noștri să fie mereu încrezători în serviciile oferite la cele mai înalte standarde și în dedicarea personalului medical. Personalul nostru medical este unul profesionist, pregătit să intervină în orice situație cu care pacienții noștri se confruntă. Siguranța pacienților este grija noastră cea mai importantă, de aceea, selecția medicilor noștri se face pe baza a trei criterii care ne vor ghida mereu: calitatea umană, profesionalismul și perseverența. VIZIUNE Crearea unui centru multidisciplinar cu servicii medicale integrate de prevenție și diagnostic care să răspundă în permanență nevoilor tuturor pacienților noștri. Promovarea și pregatirea continuă a resurselor umane interne. MISIUNE Împreună cu rețeaua noastră internă de s

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.