Treceți la conținutul principal

Sincopa si Lipotimia

Sincopa si Lipotimia

Sincopa reprezinta pierderea de scurta durata a constientei si a tonusului muscular.

Lipotimia este o alterare a starii de constienta care nu ajunge insa pana la pierderea completa a constientei.

Se apreciaza ca aproximativ 25% din indivizii sanatosi sau aparent sanatosi au avut cel putin un episod de sincopa sau lipotimie in viata lor. Aproximativ 3% din internarile de urgenta sunt determinate de o sincopa sau o lipotimie.
Sincopa e determinata de o scadere brusca si severa a irigarii cu sange a creierului.Sistemul nervos nu dispune de rezerve energetice depinzand aproape exclusiv de oxigenul si glucoza furnizate de sange. Scaderea sub 30% a perfuziei creierului duce in 10 secunde la pierderea starii de constienta.
Sincopele reflexe, reprezentand mai mult de jumatate din cazurile de sincopa, pot apare chiar si la un individ aparent sanatos datorita unor emotii puternice, dureri puternice, a unor punctii, a unor extractii dentare sau la ridicarea brusca in picioare.
Diverse afectiuni cardiace pot determina scaderea debitului sangvin al inimii catre creier determinand sincopa cardiogena.
Sincopa metabolica este determinata de scaderea oxigenarii creierului, de scaderea glicemiei sau de diversi agenti toxici.

Manifestari clinice:
Sincopa se produce intotdeauna in pozitie ortostatica (verticala) si poate avea 2 faze:
1.faza prodromala - precede cu 20-30 secunde aparitia sincopei. Se manifesta printr-o stare de rau general, tulburari de vedere, transpiratii, amorteli, senzatia de cap gol, paloare, greata si varsaturi.
2.faza de stare - pierderea constientei se produce brusc, bolnavul cazand sau prabusindu-se usor.
Datorita simptomelor premonitorii caderea nu produce de obicei accidentarea bolnavului cum se intampla in epilepsie.Bolnavul prezinta paloare, pupile marite, pielea este umeda si rece, stare de slabiciune musculara, de imobilitate.
Pulsul e slab sau absent, tensiunea arteriala este scazuta, uneori dificil de masurat iar respiratia e imperceptibila.
Daca sincopa dureaza mai mult de 15-20 secunde pot apare convulsii.

In lipotimie bolnavul nu isi pierde complet cunostinta iar afectarea functiilor vitale e mai atenuata decat in sincopa. Lipotimia apare de obicei la indivizi cu labilitate neuro-vegetativa, in conditii de aglomeratie, caldura, stat in picioare prelungit, suprasolicitare sau stres emotional.

Pentru a putea preciza cauzele sincopei sunt necesare diverse investigatii precum electroencefalograma, dozarea glucozei in sange, ionograma (analiza mineralelor din sange), electrocardiograma pe 24 sau 48 ore (Holter), ecocardiografie, examenul Doppler al arterelor carotide, tomografie computerizata etc.

Tratament:
Bolnavul trebuie scos cat mai repede din criza deoarece prelungirea acesteia peste 4 minute poate afecta ireversibil creierul. Bolnavul va fi asezat cu membrele inferioare deasupra nivelului corpului si cu capul la nivelul corpului sau chiar mai jos.Capul trebuie intors intr-o parte pentru a preveni caderea limbii si astuparea cailor respiratorii. Se verifica permeabilitatea cailor respiratorii iar la nevoie se trece la eliberarea lor. Se incearca stimulari usoare prin stropire cu apa rece sau lovirea usoara a obrajilor. Daca bolnavul nu isi revine in 15-30 secunde se incepe resuscitarea cardio-respiratorie.
Pentru a preveni crizele viitoare, in cazul sincopelor reflexe, se vor evita stresurile, aglomerarile, caldura excesiva, manevrele dureroase, ridicarea brusca din pat. Medicul poate recomanda folosirea ciorapilor elastici, poate administra medicamente cu actiune asupra venelor sau medicamente antiaritmice in sincopele datorate tulburarilor de ritm cardiac.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul asistentului medical în organizație

Rolul pe care asistentul îl deține în organizația din care face parte  are influență asupra apariției stresului, unde putem analiza în mod simultan atât rolul la serviciu, cât și rolul în comunicare și conflict. De obicei rolurile duble apar atunci când asistentul nu are o idee sau informație clară despre ce se așteaptă de la el, ce trebuie să facă cu exactitate și care îi sunt responsabilitățile la locul de muncă.  În asemenea situații, asistentii sunt de obicei nemulțumiți de munca lor și au constant sentimente de nesiguranță și disconfort. Rolul conflictual la locul de muncă apare în situațiile în care asistentul trebuie să desfășoare mai multe sarcini inconsistente, care i-au fost impuse, și prin urmare le efectuează fără chef, deoarece nu ar fi trebuit să le efectueze din start și nici nu vrea să le desfășoare, iar prin urmare se simte incompetent. 

Asistentul medical pilonul sistemului de sanatate.

Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre   se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor   dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar   care sunt asistentii medicali.   In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei   patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti. Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca...

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.