Treceți la conținutul principal

Rolul Medicului de Familie

Rolul Medicului de Familie

Medicul de familie a reprezentat multă vreme personalitatea dominantă în practica medicală însă în ultimele decenii în prim plan au trecut specialiştii de profil. Deşi a fost relativ marginalizată în favoarea specialităţilor, medicina de familie este readusă în actualitate de sistemele de sănătate moderne.

In ce constă activitatea medicului de familie?

Medicul de familie poate rezolva peste 80% din problemele medicale curente ale populaţiei.

Medicul de familie abordează integral pacientul şi problemele sale cu toate implicaţiile biologice,
psihologice, familiale şi sociale ce pot interveni în apariţia şi evoluţia bolii.

Medicul de familie este orientat spre pacient, spre fiinţa umană în toată integritatea ei. Este medicul care îl cunoaşte cel mai bine pe pacient fiind alături de acesta de la naştere şi până la sfârşitul vieţii.

Medicul de familie acordă o importanţă deosebită familiei pacientului deoarece condiţiile familiale pot influenţa apariţia şi evoluţia bolilor.

Medicul de familie reprezintă interfaţa dintre pacient şi celelalte servicii medicale fiind cel care îndrumă pacientul spre specialistul de profil în funcţie de nevoile concrete ale bolnavului.

Medicul de familie trebuie să asigure accesibilitatea continuă şi nelimitată a pacienţilor la asistenţa medicală indiferent de vârstă, sex, religie sau altă particularitate individuală.

Deoarece familia reprezintă un subsistem al comunităţii, ce poate influenţa şi ea starea de sănătate a individului, medicul de familie trebuie să acorde o importanţă deosebită comunităţii respective.
Medicul de familie îndeplineşte şi funcţii specifice.Astfel, are rolul de a supraveghea şi promova starea de sănătate a pacienţilor săi, de supraveghere a sarcinii şi lăuziei, efectuarea de
examene de bilanţ în diverse perioade ale vieţii, consilierea pacienţilor în perioade delicate ale existenţei(pubertate, senescenţă etc).
De asemenea medicul de familie urmăreşte să prevină apariţia bolilor prin educaţia sanitară a bolnavilor, promovarea unui stil de viaţă corespunzător dar şi prin efectuarea vaccinărilor specifice împotriva unor boli.

Nu în ultimul rând, medicul de familie trebuie să fie consilierul, confidentul şi psihoterapeutul pacientului. In societatea de azi în care omul se simte mai ignorat,mai epuizat şi mai hărţuit ca niciodată este rolul medicului de familie să aibă grijă nu doar de corpul ci şi de sufletul bolnavului cu vorbe bune, căldură, psihoterapie. Studii clinice au dovedit că rezultatele obţinute în tratamentul cancerului au fost mai bune la bolnavii care au beneficiat de o susţinere psiho-socială.

www.akhmedical.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Misiune Viziune Obiective

"Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni." Iuliu Hațieganu Povestea  PROFESSIONAL KLINIC  a început din dorința de a oferi o alternativă profesionistă a sistemului medical din România și pentru ca pacienții noștri să fie mereu încrezători în serviciile oferite la cele mai înalte standarde și în dedicarea personalului medical. Personalul nostru medical este unul profesionist, pregătit să intervină în orice situație cu care pacienții noștri se confruntă. Siguranța pacienților este grija noastră cea mai importantă, de aceea, selecția medicilor noștri se face pe baza a trei criterii care ne vor ghida mereu: calitatea umană, profesionalismul și perseverența. VIZIUNE Crearea unui centru multidisciplinar cu servicii medicale integrate de prevenție și diagnostic care să răspundă în permanență nevoilor tuturor pacienților noștri. Promovarea și pregatirea continuă a resurselor umane interne. MISIUNE Împreună cu rețeaua noastră internă de s

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.