Treceți la conținutul principal

Apendicita acuta

Apendicita acuta

Apendicita acuta reprezinta o inflamatie a apendicelui care se manifesta prin dureri periombilicale sau in fosa iliaca dreapta si poate reprezenta o urgenta chirurgicala.

Ce simte pacientul?

  • la debut, durere de intensitate variabila, cu sediu periombilical. Dupa cateva ore durerea se localizeaza in fosa iliaca dreapta.
  • durerea are caracter colicativ si poate fi insotita de greata, varsaturi si febra moderata.

Ce constata medicul?

- sensibilitate a punctului apendicular (punctul lui McBurney) aflat la mijlocul liniei dintre ombilic si spina iliaca anterosuperioara.
  • la palparea fosei iliace drepte, sensibilitate locala, o usoara reactie de aparare si o durere profunda care se accentueaza la decompresiunea brusca a abdomenului (semnul lui Blumberg).
  • de asemenea, palparea profunda a fosei iliace drepte in timpul contracturii psoasului (prin ridicarea membrului drept intins) poate duce la accentuarea durerii.
  • contractura abdominala si impastarea fosei iliace drepte sunt semne de afectare peritoneala.

Pentru confirmarea diagnosticului clinic se pot efectua analize de sange (ce vor evidentia o crestere a numarului de leucocite) si o ecografie abdominala.

Principala complicatie a bolii o reprezinta perforatia ce poate duce la bloc apendicular sau peritonita generalizata.

Apendicita acuta beneficiaza de tratament chirurgical ce trebuie practicat de urgenta in caz de abces apendicular sau peritonita generalizata.www.akhmedical.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul asistentului medical în organizație

Rolul pe care asistentul îl deține în organizația din care face parte  are influență asupra apariției stresului, unde putem analiza în mod simultan atât rolul la serviciu, cât și rolul în comunicare și conflict. De obicei rolurile duble apar atunci când asistentul nu are o idee sau informație clară despre ce se așteaptă de la el, ce trebuie să facă cu exactitate și care îi sunt responsabilitățile la locul de muncă.  În asemenea situații, asistentii sunt de obicei nemulțumiți de munca lor și au constant sentimente de nesiguranță și disconfort. Rolul conflictual la locul de muncă apare în situațiile în care asistentul trebuie să desfășoare mai multe sarcini inconsistente, care i-au fost impuse, și prin urmare le efectuează fără chef, deoarece nu ar fi trebuit să le efectueze din start și nici nu vrea să le desfășoare, iar prin urmare se simte incompetent. 

Asistentul medical pilonul sistemului de sanatate.

Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre   se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor   dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar   care sunt asistentii medicali.   In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei   patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti. Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca...

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.