Treceți la conținutul principal

CE TREBUIE SA STIM DESPRE HEPATITE?




Ce sunt hepatitele?
Hepatitele sunt afectiuni inflamatorii ale ficatului. In functie de modul in care evolueaza, hepatitele sunt clasificate in: hepatite acute si hepatite cornice.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale hepatitelor?
Cele mai frecvente cauze care determina aparitia hepatitelor sunt:
1.      virusurile hepatitice A, B, C, D (mai rar la noi in tara E,  F), mult mai rar pot fi implicate virusurile Epstein-Barr, Citomegalovirusul
2.      medicamentele: Isoniazida, metildopa, nitrofurantoin, chiar si acetaminofen
3.      cauze autoimune
4.      alcoolul
5.      dislipidemiile (asa numita steatohepatita)
In ultimii ani, numarul cazurilor de hepatita cronica virala B,C a crescut foarte mult
Hepatitele acute determina o serie de manifestari clinice care usureaza diagnosticarea si tratarea acestora. In schimb, hepatitele cornice pot evolua chiar si ani de zile fara sa determine vreo manifestare clinica (sunt situatii in care diagnosticul se stabileste odata cu aparitia primelor complicatii).
Si totusi care sunt manifestarile clinice ale hepatitelor cornice?
Atunci cand apar simptomele, ele pot fi nespecifice: oboseala, lipsa poftei de mancare, greata, eventual varsaturi, stare generala “proasta” sau pot apare: icter, marirea in volum a ficatului, etc.
Ce avem de facut daca prezentam una dintre aceste manifestari clinice? Trebuie sa ne adresam de urgenta medicului care in urma unor analize de sange si a unei ecografii poate stabili cauza si poate recomanda trtamentul.
Trebuie de stiut ca pentru tratamentul hepatitelor cornice virale B si C trebuie sa va adresati medicului gastroenterolog/infectionist. Tratamentul in aceste situatii este foarte scum psi estesuportat de casa de asigurari, dar pentru a fi aprobat, pacientul trebuie sa parcurga o serie de pasi pentru a vedea daca este eligibil (daca va raspunde sau nu la tratament).
Ce avem de facut daca unul dintre membrii familiei este diagnosticat cu hepatita cronica virala B? Primul pas: analize uzuale (care include si transaminazele)+ AgHBs si Anticorpi anti VHC (pentru a vedea daca suntem infectati cu virusurile hepatitice B sau C). Daca aceste sunt negative trebuie sa ne vaccinam impotriva hepatitei B.
Ce avem de facut daca unul dintre membrii familiei este diagnosticat cu hepatita cronica virala C? Facem acealeasi investigatii ca si in cazul hepatitei virale C. Din nefericire, pentru virusul hepatitic C nu exista inca un vaccine, de aceea trebuie sa ne protejam (cea mai comuna cale de transmitere este prin sange, deci trebuie sa nu folosim acelasi aparat de ras/trusa de manechiura….cu persoana infectata).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Misiune Viziune Obiective

"Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni." Iuliu Hațieganu Povestea  PROFESSIONAL KLINIC  a început din dorința de a oferi o alternativă profesionistă a sistemului medical din România și pentru ca pacienții noștri să fie mereu încrezători în serviciile oferite la cele mai înalte standarde și în dedicarea personalului medical. Personalul nostru medical este unul profesionist, pregătit să intervină în orice situație cu care pacienții noștri se confruntă. Siguranța pacienților este grija noastră cea mai importantă, de aceea, selecția medicilor noștri se face pe baza a trei criterii care ne vor ghida mereu: calitatea umană, profesionalismul și perseverența. VIZIUNE Crearea unui centru multidisciplinar cu servicii medicale integrate de prevenție și diagnostic care să răspundă în permanență nevoilor tuturor pacienților noștri. Promovarea și pregatirea continuă a resurselor umane interne. MISIUNE Împreună cu rețeaua noastră internă de s

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.