Treceți la conținutul principal

Cum pregatim copilul de scoala

Cum pregatim copilul de scoala?

Prima zi de scoala aduce emotii atat pentru parinti cat si pentru copii. Pentru a anticipa aceste emotii e bine sa incepem pregatirile cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii. Aceste pregatiri urmaresc atat asigurarea materialelor necesare pentru scoala (ghiozdan, carti, caiete, penar etc.) cat si pregatirea psihologica a copilului pentru o etapa noua si foarte importanta din viata.

Pregatirea psihologica
Este foarte important ca in toate discutiile cu copilul tau sa ii prezinti scoala intr-o lumina favorabila. Fa-ti timp pentru a-i vorbi cu entuziasm si interes despre calatoria cunoasterii care incepe in clasa I, despre importanta si frumusetea informatiilor pe care le va primi de la doamna invatatoare, despre viitorii colegi care ii vor deveni prieteni. Asigura-l ca vei fi alaturi de el daca va intampina dificultati.
Faceti impreuna cateva plimbari in jurul scolii inaintea primei zile pentru a-l familiariza cu atmosfera. E bine sa stie ca va sta in banca 4 ore, ca va avea pauza intre ore, ca trebuie sa fie atent la doamna invatatoare si sa nu isi deranjeze colegii.
De asemenea trebuie sa stie ca poate cere voie la toaleta in orice moment in care are nevoie, ca nu trebuie sa astepte pauza.

Ghiozdanul
Medicii ne recomanda sa evitam ghiozdanele cu rotile deoarece acestea pot deforma in timp coloana vertebrala a copiilor. Cumparati un ghiozdan usor cu bretele late care nu incomodeaza umerii copilului. Invata-l sa il poarte corect pe umeri, cu ambele bretele pe spate, sa aseze in centru obiectele grele. Nu ii supraincarca ghiozdanul! Acesta nu trebuie sa cantareasca mai mult de 15% din greutatea copilului. Din pacate, multe ghiozdane sunt supraincarcate ajungand sa cantareasca si 40% din greutatea corporala ceea ce este foarte daunator pentru un copil aflat in crestere. Pregatiti impreuna ghiozdanul si rechizitele pentru scoala in primele zile.

Igiena
Aminteste-i ca e foarte important sa se spele pe maini inainte de a manca. E bine sa aiba in ghiozdan o sticluta mica cu gel antibacterian la nevoie. Dupa primele zile de scoala e bine sa discutati deschis si subiecte mai delicate cum ar fi toaletele din scoala. Pentru foarte multi copii acestea pot fi o cauza majora de anxietate pe perioada cat sunt la ore.

Alimentatia
Obisnuieste-ti copilul sa manance sanatos la scoala..Pachetelul cu mancare nu trebuie sa contina alimente sarate, foarte dulci sau grasimi saturate. Astfel, e bine sa evitam mezelurile, cascavalul, margarina, cremele de branza sau unt din comert, sucurile acidulate.
Sunt permise sendvisurile cu carne de pui prajita sau gatita la cuptor, peste, eventual putina sunca de Praga slaba, branzeturi usoare, placinte de casa, fructe, nuci, iaurt cu cereale.
Sendvisurile trebuie facute din paine de buna calitate (integrala, nu alba). E recomandat sa folosim unt in loc de margarina care este nesanatoasa. Putem pune in sendvisuri felii de ou fiert, felii de legume (rosii,ardei), felii de branza, peste.
Nu trebuie sa uitam ca alimentele preparate in casa nu contin conservanti. In acest sens trebuie sa invatam copilul sa consume doar alimentele primite de acasa, sa evite sa isi cumpere mancare din magazinele aflate in vecinatatea scolilor.
Chipsurile sau popcornul ambalat din comert sunt extrem de sarate si contin numerosi conservanti. Daca simte nevoia sa rontaie ceva il putem "pacali" cu fructe uscate: curmale, stafide, nuci, alune, migdale. De asemenea ii putem da covrigei sau biscuiti fara crema.
Sfatuieste-l sa consume cel putin un fruct inaintea orei de educatie fizica. Acesta ii va da energie si va preveni o eventuala hipoglicemie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Misiune Viziune Obiective

"Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni." Iuliu Hațieganu Povestea  PROFESSIONAL KLINIC  a început din dorința de a oferi o alternativă profesionistă a sistemului medical din România și pentru ca pacienții noștri să fie mereu încrezători în serviciile oferite la cele mai înalte standarde și în dedicarea personalului medical. Personalul nostru medical este unul profesionist, pregătit să intervină în orice situație cu care pacienții noștri se confruntă. Siguranța pacienților este grija noastră cea mai importantă, de aceea, selecția medicilor noștri se face pe baza a trei criterii care ne vor ghida mereu: calitatea umană, profesionalismul și perseverența. VIZIUNE Crearea unui centru multidisciplinar cu servicii medicale integrate de prevenție și diagnostic care să răspundă în permanență nevoilor tuturor pacienților noștri. Promovarea și pregatirea continuă a resurselor umane interne. MISIUNE Împreună cu rețeaua noastră internă de s

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.