Treceți la conținutul principal

Cum pregatim copilul de scoala

Cum pregatim copilul de scoala?

Prima zi de scoala aduce emotii atat pentru parinti cat si pentru copii. Pentru a anticipa aceste emotii e bine sa incepem pregatirile cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii. Aceste pregatiri urmaresc atat asigurarea materialelor necesare pentru scoala (ghiozdan, carti, caiete, penar etc.) cat si pregatirea psihologica a copilului pentru o etapa noua si foarte importanta din viata.

Pregatirea psihologica
Este foarte important ca in toate discutiile cu copilul tau sa ii prezinti scoala intr-o lumina favorabila. Fa-ti timp pentru a-i vorbi cu entuziasm si interes despre calatoria cunoasterii care incepe in clasa I, despre importanta si frumusetea informatiilor pe care le va primi de la doamna invatatoare, despre viitorii colegi care ii vor deveni prieteni. Asigura-l ca vei fi alaturi de el daca va intampina dificultati.
Faceti impreuna cateva plimbari in jurul scolii inaintea primei zile pentru a-l familiariza cu atmosfera. E bine sa stie ca va sta in banca 4 ore, ca va avea pauza intre ore, ca trebuie sa fie atent la doamna invatatoare si sa nu isi deranjeze colegii.
De asemenea trebuie sa stie ca poate cere voie la toaleta in orice moment in care are nevoie, ca nu trebuie sa astepte pauza.

Ghiozdanul
Medicii ne recomanda sa evitam ghiozdanele cu rotile deoarece acestea pot deforma in timp coloana vertebrala a copiilor. Cumparati un ghiozdan usor cu bretele late care nu incomodeaza umerii copilului. Invata-l sa il poarte corect pe umeri, cu ambele bretele pe spate, sa aseze in centru obiectele grele. Nu ii supraincarca ghiozdanul! Acesta nu trebuie sa cantareasca mai mult de 15% din greutatea copilului. Din pacate, multe ghiozdane sunt supraincarcate ajungand sa cantareasca si 40% din greutatea corporala ceea ce este foarte daunator pentru un copil aflat in crestere. Pregatiti impreuna ghiozdanul si rechizitele pentru scoala in primele zile.

Igiena
Aminteste-i ca e foarte important sa se spele pe maini inainte de a manca. E bine sa aiba in ghiozdan o sticluta mica cu gel antibacterian la nevoie. Dupa primele zile de scoala e bine sa discutati deschis si subiecte mai delicate cum ar fi toaletele din scoala. Pentru foarte multi copii acestea pot fi o cauza majora de anxietate pe perioada cat sunt la ore.

Alimentatia
Obisnuieste-ti copilul sa manance sanatos la scoala..Pachetelul cu mancare nu trebuie sa contina alimente sarate, foarte dulci sau grasimi saturate. Astfel, e bine sa evitam mezelurile, cascavalul, margarina, cremele de branza sau unt din comert, sucurile acidulate.
Sunt permise sendvisurile cu carne de pui prajita sau gatita la cuptor, peste, eventual putina sunca de Praga slaba, branzeturi usoare, placinte de casa, fructe, nuci, iaurt cu cereale.
Sendvisurile trebuie facute din paine de buna calitate (integrala, nu alba). E recomandat sa folosim unt in loc de margarina care este nesanatoasa. Putem pune in sendvisuri felii de ou fiert, felii de legume (rosii,ardei), felii de branza, peste.
Nu trebuie sa uitam ca alimentele preparate in casa nu contin conservanti. In acest sens trebuie sa invatam copilul sa consume doar alimentele primite de acasa, sa evite sa isi cumpere mancare din magazinele aflate in vecinatatea scolilor.
Chipsurile sau popcornul ambalat din comert sunt extrem de sarate si contin numerosi conservanti. Daca simte nevoia sa rontaie ceva il putem "pacali" cu fructe uscate: curmale, stafide, nuci, alune, migdale. De asemenea ii putem da covrigei sau biscuiti fara crema.
Sfatuieste-l sa consume cel putin un fruct inaintea orei de educatie fizica. Acesta ii va da energie si va preveni o eventuala hipoglicemie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul asistentului medical în organizație

Rolul pe care asistentul îl deține în organizația din care face parte  are influență asupra apariției stresului, unde putem analiza în mod simultan atât rolul la serviciu, cât și rolul în comunicare și conflict. De obicei rolurile duble apar atunci când asistentul nu are o idee sau informație clară despre ce se așteaptă de la el, ce trebuie să facă cu exactitate și care îi sunt responsabilitățile la locul de muncă.  În asemenea situații, asistentii sunt de obicei nemulțumiți de munca lor și au constant sentimente de nesiguranță și disconfort. Rolul conflictual la locul de muncă apare în situațiile în care asistentul trebuie să desfășoare mai multe sarcini inconsistente, care i-au fost impuse, și prin urmare le efectuează fără chef, deoarece nu ar fi trebuit să le efectueze din start și nici nu vrea să le desfășoare, iar prin urmare se simte incompetent. 

Asistentul medical pilonul sistemului de sanatate.

Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre   se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor   dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar   care sunt asistentii medicali.   In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei   patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti. Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca...

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.