Treceți la conținutul principal

Medicii de la Spitalul Caritas, către prefectul județului: ” Vă rugăm să acționați în instanță dispoziția primarului!”

Medicii cei mai cunoscuți și cu cea mai mare vechime în Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede se revoltă împotriva dispoziției primarului Valerică Cîrciumaru de a-l repune în funcția de manager pe Lucian Alexe și solicită public că prefectului Florinel Dumitrescu să atace în instanța de contencios administrativ actul emis de primar, pe motiv de încălcare a legalității.
Totodată, medicii care semnează petiția se declară “total nemulțumiți” de faptul că primarul municipiului l-a revocat din funcție, începând cu data de 23 iulie 2018, pe actualul manager, Adrian Miulescu, despre care spun că, pe parcursul celor opt luni cât a ocupat funcția, “a reușit printr-un management de calitate” să reducă din arieratele foarte vechi, să redreseze situația economico-financiară a spitalului, iar calitatea actului medical și adresabilitatea spitalului au crescut.
Având în vedere starea prezentă în spital, vă rugăm să nu dați curs dispoziției primarului din Roșiorii de Vede și ca reprezentant al Guvernului în județ, aveți obligația de a veghea la starea de legalitate a actelor emise de autoritățile locale și să contestați în instanță acele acte nelegale, cum este actuala dispoziție a primarului Valerică Cîrciumaru (…) De temeinicia acestei dispoziții orice persoană poate să-și dea cu părerea și este convinsă că noile acte normative apărute și publicate în MO (n.red. Monitorul Oficial) produc efecte pe viitor și nu retroactiv, astfel că medicii nu pot sta pasivi cu un asemenea primar care nu s-a consultat cu nimeni când a emis acea dispoziție, iar în prezent e plecat în concediu, ca un laș, în loc să vină să ne prezinte motivele revocării actualului manager ”, scrie în petiția publică trimisă pe adresa electronică a ziarului Cronica de Teleorman.

Semnatarii petiției reclamă și faptul că Lucian Alexe ar fi afirmat că s-a înțeles cu primarul orașului pentru reducerea indicatorilor de performanță în noul contract de management și a primit asigurări de la edil în ce privește prelungirea mandatului până în anul 2020. De asemenea, medicii acuză că primarul în funcție nu a inclus indicatori de performanță nici în contractele anterioare ale lui Lucian Alexe “din motive știute numai de el”.
Avem încredere în responsabilitățile funcției de prefect și, până nu este prea târziu, vă rugăm să acționați în instanță această decizie a primarului care este netemeinică și nelegală și să mențineți în continuare actualul manager”, îi transmit prefectului, medicii de la Spitalul Caritas.
De asemenea, semnatarii petiției publice mai solicită trimiterea corpului de control al Instituției Prefectului la spital, pentru constatarea veridicității situațiilor reclamate.
Reamintim că Lucian Alexe a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în septembrie 2017, pentru acte de corupție (achiziții de materiale sanitare la prețuri supraevaluate și fără încheierea unor contracte anterior livrării bunurilor), în urma cărora spitalul a fost prejudiciat cu o sumă de aproape 2,6 miliarde de lei vechi, în perioada 2007 – 2009. Procesul este pe rolul Tribunalului Teleorman, iar spitalul s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul asistentului medical în organizație

Rolul pe care asistentul îl deține în organizația din care face parte  are influență asupra apariției stresului, unde putem analiza în mod simultan atât rolul la serviciu, cât și rolul în comunicare și conflict. De obicei rolurile duble apar atunci când asistentul nu are o idee sau informație clară despre ce se așteaptă de la el, ce trebuie să facă cu exactitate și care îi sunt responsabilitățile la locul de muncă.  În asemenea situații, asistentii sunt de obicei nemulțumiți de munca lor și au constant sentimente de nesiguranță și disconfort. Rolul conflictual la locul de muncă apare în situațiile în care asistentul trebuie să desfășoare mai multe sarcini inconsistente, care i-au fost impuse, și prin urmare le efectuează fără chef, deoarece nu ar fi trebuit să le efectueze din start și nici nu vrea să le desfășoare, iar prin urmare se simte incompetent. 

Asistentul medical pilonul sistemului de sanatate.

Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre   se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor   dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar   care sunt asistentii medicali.   In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei   patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti. Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca...

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.