Treceți la conținutul principal

Primarul Cîrciumaru a decis: Lucian Alexe revine la conducerea Spitalului Caritas, chiar dacă este trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție

Primarul de la Roșiorii de Vede se contrazice singur și îl repune în funcție pe fostul manager al Spitalului Municipal Caritas, Lucian Alexe, după ce, în urmă cu opt luni, l-a demis pentru fapte penale incompatibile cu funcția.

Luni, 9 iulie 2018, primarul a emis decizia de revenire în funcția de manager începând cu data de 13 iulie 2018, invocând Ordinul ministrului Sănătății 730 din 5 iunie 2018, prin care este eliminată suspendarea în situația în care “managerul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești.”
Modificarea a intrat în vigoare la 13 iunie 2018, dar nu are afect retroactiv, ci de viitor. Dar, la Primăria Roșiorii de Vede, pare că legile se aplică în funcție de interese și de prietenii.

Lucian Alexe a fost trimis în judecată, în septembrie 2017, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, fapte în urma cărora, spitalul a fost prejudiciat cu suma de 259.013 lei ( RON) , prin achiziții de materiale sanitare la prețuri supraevaluate și fără încheierea unor contracte anterior livrării bunurilor. Procesul este pe rol la Tribunalul Teleorman, iar spitalul s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

Decizia primarului șochează și prin faptul că, în ultimele luni, sub conducerea interimară asigurată de Adrian Miulescu, spitalul a reușit, după foarte mulți ani, să reducă prin eforturi proprii parte din datoriile istorice din care părea că nu se va mai salva niciodată. Dovadă stau statisticile care arată că în intervalul  1 decembrie 2017 – 31 mai 2018, datoriile spitalului s-au redus cu 1.231.931 lei (RON).
Mai mult, la Spitalul Caritas, în ultima perioadăde timp, s-a reluat activitatea pe secții care figurau în organigramă și pe statul de plată, dar nu aveau activitate. Un exemplu îl constituie Secția de Ginecologie unde, timp de trei ani, nu s-au mai făcut cezariene, sălile de operații fiind în conservare, dar s-au plătit salarii și sporuri de 50% pentru asistente.

O fi făcut primarul Cârciumaru vreo analiză a activității spitalului înainte să-și fi pus semnătura pe decizia de revenire pe funcția de manager a lui Lucian Alexe?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Misiune Viziune Obiective

"Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni." Iuliu Hațieganu Povestea  PROFESSIONAL KLINIC  a început din dorința de a oferi o alternativă profesionistă a sistemului medical din România și pentru ca pacienții noștri să fie mereu încrezători în serviciile oferite la cele mai înalte standarde și în dedicarea personalului medical. Personalul nostru medical este unul profesionist, pregătit să intervină în orice situație cu care pacienții noștri se confruntă. Siguranța pacienților este grija noastră cea mai importantă, de aceea, selecția medicilor noștri se face pe baza a trei criterii care ne vor ghida mereu: calitatea umană, profesionalismul și perseverența. VIZIUNE Crearea unui centru multidisciplinar cu servicii medicale integrate de prevenție și diagnostic care să răspundă în permanență nevoilor tuturor pacienților noștri. Promovarea și pregatirea continuă a resurselor umane interne. MISIUNE Împreună cu rețeaua noastră internă de s

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.