Treceți la conținutul principal

Cum ajungi manager de spital in Romania vs Cum ar trebui sa fie.




In conformitate cu  Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, managerii de spital sunt ilustrii castigatori ai unor concursuri organizate la nivel local de autoritatea respectiva care este si principalul ordonator de credite si care presupunem ca, prin intermediul consiliului de administratie al Spitalului se asigura ca institutia va fi condusa de cel mai profesionist dintre candidati. Cea mai mare preocupare a unitatii administrative este respectarea cu sfintenie a regulilor impuse de lege  cu privire la tematica, publicarea in MO , publicarea pe siteul MS , tertipurile prin care se poate tine o persoana cat mai mult pe functie ca si interimar  si ultima grija este aceea cu privire la capacitatea manageriala a celui care va ocupa aceasta functie. Aceasta analiza a fost facuta inclusiv de doamna ministru Sorina Pintea care a afirmat ca  80% dintre manageri nu au ce cauta in sistem. Parerea mea este ca procentajul este mai mare , dar poate sunt prea subiectiv si imi scapa din vedere performanta manageriala a ilustrilor sus-numiti.Din aceste motive si din grija guvernantilor actuali sau viitori fata de sistemul de sanatate, propunerea mea este urmatoarea.

Managerul de spital nu are dreptul la mai mult de 2 mandate,
Managerul de spital este evaluat conform proiectului de management o data la 6 luni de catre o comisie a ministerului sanatatii chiar daca spitalul nu apartine de minister.
Managerul ca si persoana fizica nu poate ocupa functia ca si interimar decat o singura data la acel spital si nu pentru o perioada mai mare de 6 luni.
Examenul de manager de spital sa se sustina la Ministerul Sanatatii si probele  sa aiba urmatoarea pondere.
O pondere de 50% proiectul de management , cunoscut de autoritatea responsabila de unitatea sanitara,
Interviul sa aiba o pondere de 20% din nota finala
Proba scrisa sa aiba o pondere de 30% dar aceasta sa contina un eseu despre structura de management si sa cuprinda cunostinte ale viitorului manager cu privire la management, marketing, finante ,sisteme de sanatate Europene.
Conditiile inscrierii la un concurs de manager ar trebui sa includa ca si obligatie ,experienta anterioara pe o astfel de functie in mediul privat, realizarile managerului si STUDII DE SPECIALITATE IN MANAGEMENT , si aici nu ma refer la Scoala Nationala de Sanatate Publica.
Din punctul meu de vedere, daca unitatea sanitara merge prost ,impreuna cu managerul  numit politic ( CARE A CASTIGAT UN CONCURS ), ar trebui sa raspunda sustinatorii acestuia si aici ma refer la primar, presedinte CJ, Ministerul Sanatatii in persoana celui care a sustinut numirea etc.
Fara aceste criterii nu vom reusi sa curatam sistemul de incompetenti si de politruci.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Misiune Viziune Obiective

"Medicina este știința și conștiința încălzite de iubire față de oameni." Iuliu Hațieganu Povestea  PROFESSIONAL KLINIC  a început din dorința de a oferi o alternativă profesionistă a sistemului medical din România și pentru ca pacienții noștri să fie mereu încrezători în serviciile oferite la cele mai înalte standarde și în dedicarea personalului medical. Personalul nostru medical este unul profesionist, pregătit să intervină în orice situație cu care pacienții noștri se confruntă. Siguranța pacienților este grija noastră cea mai importantă, de aceea, selecția medicilor noștri se face pe baza a trei criterii care ne vor ghida mereu: calitatea umană, profesionalismul și perseverența. VIZIUNE Crearea unui centru multidisciplinar cu servicii medicale integrate de prevenție și diagnostic care să răspundă în permanență nevoilor tuturor pacienților noștri. Promovarea și pregatirea continuă a resurselor umane interne. MISIUNE Împreună cu rețeaua noastră internă de s

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.