Treceți la conținutul principal

Salariile din sanatate si eficienta sistemului.



Cresterile salariale din sistemul sanitar au dus din punctul meu de vedere ,la un regres deoarece a scazut substantial motivatia medicilor din anumite institutii medicale de a munci mai mult  si asa au aparut problemele de eficienta din sistem. Din anumite studii  reiese că situaţia este alarmanta , cu privire la un procent de  15 - 25% dintre medici, care muncesc catalogat intre  puţin, extrem de puţin şi foarte puţin. A fost o risipa dubla de bani publici care scazut eficienta sistemului si nu performanta lui. In loc sa se mearga pe eficientizarea sistemului medical a fost agreata o masura unitara paguboasa si astfel suntem in situatia in care un medic cu doua interventii sa castige la fel ca unul cu 30 de interventii. Intentia guvernantilor de a scoate performanta medicala din zona plicului asa cum era rasplatita  inainte si a o transforma la nivel unitar a facut sa se rateze o sansa unica de a reforma sistemul. Nici un partid nu isi va asuma o astfel de reforma in pragul alegerilor si in continuare sistemul va fi capusat de lenesi. Asistentii medicali fiind o parte esentiala a sistemului au fost ignorati , iar cresterile salariale conform grilei unice au fost destul de diferite pentru toate categoriile de asistenti. Salariul minim de incadrare pentru un asistent medical debutant ar trebui sa fie de 3000 RON  si sa fie impozitat la fel ca cel al unui lucrator in constructii. Nu am nimic impotriva tagmei constructorilor insa cred ca serviciile oferite de asistentii medicali sunt la fel sau daca nu mai importante decat cele oferite de constructori. Poti trai si daca iti ploua in casa insa daca estei bolnav fara asistenta de specialitate ,mori. Astept cu nerabdare un ministru sau partid politic, care sa isi asume o reforma radicala a sistemului de sanatate din Romania.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Rolul asistentului medical în organizație

Rolul pe care asistentul îl deține în organizația din care face parte  are influență asupra apariției stresului, unde putem analiza în mod simultan atât rolul la serviciu, cât și rolul în comunicare și conflict. De obicei rolurile duble apar atunci când asistentul nu are o idee sau informație clară despre ce se așteaptă de la el, ce trebuie să facă cu exactitate și care îi sunt responsabilitățile la locul de muncă.  În asemenea situații, asistentii sunt de obicei nemulțumiți de munca lor și au constant sentimente de nesiguranță și disconfort. Rolul conflictual la locul de muncă apare în situațiile în care asistentul trebuie să desfășoare mai multe sarcini inconsistente, care i-au fost impuse, și prin urmare le efectuează fără chef, deoarece nu ar fi trebuit să le efectueze din start și nici nu vrea să le desfășoare, iar prin urmare se simte incompetent. 

Asistentul medical pilonul sistemului de sanatate.

Toate discutiile cu privire la sistemul de sanatate din Romania zilelor noastre   se poarta ba in jurul politicului , ba in jurul examenului de rezidentiat, ba in jurul exodului medicilor   dar nimeni nu pomeneste nimic de adevaratele motoare ale sistemului sanitar   care sunt asistentii medicali.   In orice spital din tara fie privat fie de stat medicul nu reprezinta decat o mica parte a procesului de ingrijire si destul de nesemnificativa fara tot suportul oferit de asistentii medicali. In ziua de azi stetoscopul a devenit mai mult un obiect de décor decat un instrument de diagnostic , cum era pe vremea medicinei   patronale a lui  N. Gh. Lupu si care din fericire mai are inca , ceva descendenti. Asistentul medical nu are voie din punct de vedere legal sa doarma in garda, vegheaza permanent la capul pacientului, trebuie sa cunoasca o gramada de patologii si sa fie impacat cu idea ca in cazul oricarui eveniment va fi aproape exclusiv raspunzator daca...

Vouchere de vacanta pentru mediul privat .

Asa cum bine se stie , mediul privat este principalul motor al economiei si principala vaca de muls in situatii de criza economica. In acest sens propunerea mea catre guvernanti (actuali sau viitori) este ca angajatii din mediul privat sa fie scutiti de plata a doua impozite pe salariu sau esalonat cate 125 RON lunar pe o perioada de 1 an de zile iar aceste sume sa se transforme in vouchere de vacanta. Mentionez ca m-am referit la scutirea de la plata impozitului de catre angajat deoarece mintile luminate ale zilelor noastre au mutat intreaga povara fiscala in carca angajatului. As fi preferat ca aceasta masura sa nu fi fost luata si deducerea sa fie facuta in numele angajatorului. Sub oricare dintre formele mai sus mentionate este important ca un astfel de proiect de lege sa prinda forma si astfel sa putem recompensa competenta, munca asidua si seriozitatea din marea majoritate a mediului privat.